ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ

Nikos-kanteres

Κάθε χρόνο στις 23 Μαρτίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας. Έτσι την ημέρα αυτή διοργανώνονται σχετικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο που στόχο έχουν να προβάλλουν όχι μόνο το έργο της Μετεωρολογίας και συνάμα τους ανθρώπους που την υπηρετούν σε όλα τα πόστα (πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς, μετεωρολογικές υπηρεσίες).

Η πρόοδος της επιστήμης της Μετεωρολογίας ήταν εντυπωσιακή τις τελευταίες δεκαετίες με απτά αποτελέσματα στο ευρύ κοινό, που διαπιστώνει άμεσα τη βελτίωση των καιρικών προγνώσεων. Όπως πρόσφατα ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο ΜεσοΜακροπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) – το σημαντικότερο ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο για την πρόγνωση του καιρού – πρώτη φορά φέτος η πρόγνωση για την 10 ημέρα έφτασε να έχει ποσοστό επιτυχίας που είχε το 1980 η πρόγνωση της 5ης ημέρας.

Η πρόοδος αυτή πέρα των άλλων υποστηρίχθηκε ουσιαστικά και από τον παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WΜO) που ακριβώς ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1950, στις 23 Μαρτίου, και είναι ακριβώς αυτή η επέτειος που εορτάζεται κάθε χρόνο.

Σήμερα, ακριβώς 60 χρόνια μετά, ο WΜO αποτελείται από 189 κράτη, – από την αρχή  μέλος είναι και η Ελλάδα μέσω της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) και αποτελεί έναν εξειδικευμένο οργανισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή την πρόοδο, ίσως πολύ μεγαλύτερο και από εκείνον που περίμεναν οι ιδρυτές του.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένος καθώς προωθώντας τη διεθνή συνεργασία σχεδίασε και εφάρμοσε διάφορα προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται από τα μέλη του και τις Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες τους που διατηρούν δίκτυα παρατήρησης και διανομής αυτών των παρατηρήσεων, ταυτόχρονα παρέχοντας μετεωρολογικές προγνώσεις, προβλέψεις για το μελλοντικό κλίμα και σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Αξίζει να αναφερθούν ορισμένα από τα Προγράμματα του WΜO για να φανεί το εύρος των δράσεων του Οργανισμού, αλλά και το πώς αυτά συνέβαλλαν αποφασιστικά στην ευημερία όλων μας.

Παγκόσμια Πρόγραμμα Παρατήρησης του καιρού

Το πρόγραμμα αυτό ήταν από τα πρώτα, ξεκίνησε το 1963 και συνεχίζεται ακόμη. Συνδυάζει συστήματα παρατήρησης του καιρού στη στεριά, στη θάλασσα, στον αέρα, δορυφορικά συστήματα μαζί με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα ώστε οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις άμεσα να διακινούνται και να καταλήγουν στα προγνωστικά κέντρα, όπου εκεί επεξεργάζονται και παράγονται οι διάφορες προγνώσεις αλλά και οι προειδοποιήσεις για τυχόν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Παγκόσμιο Πρόγραμμα για το Κλίμα

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε ήδη από το 1979 όταν τουλάχιστον η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα άρχιζε να συνειδητοποιεί την ανθρωπογενή επίδραση στο κλίμα. Στόχο έχει τη συλλογή και επεξεργασία των κλιματικών δεδομένων και παράλληλα την καλύτερη κατανόηση του κλιματικού συστήματος, της φυσικής μεταβλητότητας του αλλά και τις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό.

Πρόγραμμα για την Υδρολογία και τα Υδάτινα Αποθέματα

Το πρόγραμμα αυτό δίνει κυρίως έμφαση στην αξιολόγηση τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας των υδάτινων αποθεμάτων τόσο των επιφανειακών όσο και των υπογείων. Παρέχει συμβουλές και βοήθεια σε χώρες για να εφαρμόσουν μία ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων τους ώστε να αντιμετωπίζονται όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το νερό.

Πρόγραμμα για την μείωση του κινδύνου από τις φυσικές Καταστροφές

Κάθε χρόνο περίπου το 90% των φυσικών καταστροφών σχετίζεται με καιρικά φαινόμενα – από τους τυφώνες, τις πλημμύρες μέχρι την ξηρασία και του καύσωνες. Το πρόγραμμα αυτό στόχο έχει να ενισχύσει τη συμβολή των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών στην προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και των περιουσιών κυρίως μέσα από ένα σύστημα έγκαιρων προειδοποιήσεων.

Βέβαια όλα αυτά τα προγράμματα και οι συνεργασίες που προωθεί ο WΜO, ως δομικό στοιχείο έχουν τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά. Οι επιστήμονες μετεωρολόγοι στα επιχειρησιακά κέντρα κάθε Μετεωρολογικής Υπηρεσίας 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο αξιολογούν τις παρατηρήσεις, τα αποτελέσματα των προγνωστικών μοντέλων καιρού ώστε τελικά, με υψηλό βαθμό ευθύνης, να ετοιμάσουν τις προγνώσεις – και πολλές φορές τις προειδοποιήσεις- με κύριο άξονα την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Οι προσωπικές μου εμπειρίες και αναμνήσεις ζώντας πάνω από 30 χρόνια την πρόγνωση του καιρού και για μερικά χρόνια ως διευθυντής πρόγνωσης στην ΕΜΥ- με οδηγούν να αναφερθώ στον ανθρώπινο παράγοντα. Ας είναι λοιπόν η γιορτή της Μετεωρολογίας μία ευκαιρία να τονιστεί το σημαντικό έργο που οι μετεωρολόγοι επιτελούν στην κοινωνία αλλά και στην οικονομία της κάθε χώρας.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>