Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο.

Nikos-kanteres

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο, ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής κύριος Νίκος Καντερές προέβει στην ακόλουθη δήλωση:

«Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο. Ήταν η 19η Μαΐου του 1919, όταν ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και αποκορυφώθηκαν οι αγριότητες κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Οι θηριωδίες, οι βιασμοί, οι αρπαγές περιουσιών και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους, αποτελούν μία από τις μελανότερες σελίδες της Ιστορίας μας.

Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στα παράλια της Μικρασίας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες εστίες. Εκτοπιζόμενοι από τα χωριά τους, δεν είχαν δικαίωμα να πάρουν μαζί τους ούτε τα απολύτως αναγκαία. Γυμνοί και ξυπόλητοι, χωρίς τροφή και νερό, ξεκίνησαν τις πολυήμερες εξοντωτικές πορείες. Δυστυχώς οι περισσότεροι πέθαιναν κατά την πορεία από τα βασανιστήρια. Το τέρμα του ταξιδιού τους όμως δεν σήμαινε και τέρμα των δεινών τους, καθώς οι βάρβαροι νεότουρκοι τους παρελάμβαναν για να τους καταφέρουν το τελειωτικό πλήγμα στέλνοντας τους στα Τάγματα Εργασίας.

Η γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο υπήρξε το αποτέλεσμα της απόφασης των Τούρκων εθνικιστών για επίλυση του εθνικού προβλήματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη φυσική εξαφάνιση των γηγενών εθνοτήτων. Αυτή την εθνικιστική πολιτική οφείλουμε να την θυμόμαστε και σήμερα, όταν με την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού εγείρονται σοβαρά θέματα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Η Κυβέρνηση Παπανδρέου μοιάζει μουδιασμένη, με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας να ζητά την αφόπλιση των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, ενώ συνεχίζουν τα τουρκικά μαχητικά τις παραβιάσεις πάνω από τα νησιά και τα εθνικά μας ύδατα. Η Τουρκία δημιουργεί νέες γκρίζες ζώνες, εφαρμόζοντας την γνωστή επεκτατική της πολιτική. Ερωτώμαι: Θα αναχαίτιζαν άραγε άοπλα τουρκικά F16 μία ενδεχόμενη ελληνική παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου;

Η χώρα περνάει μία δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στα εθνικά μας δίκαια και στην ελευθερία μας. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχυσαν το αίμα τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Πονηρά «παιχνίδια» με την εθνική μας κυριαρχία στο Αιγαίο δεν θα δεχτούμε.»

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>