ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΠΟΘΟΙ

Nikos-kanteres

Είναι γεγονός ότι εδώ και λίγο καιρό πληθαίνουν οι φωνές που, ενισχυ­με­νες από τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις της κυβερνήσεως, συντηρούν στο προσκήνιο τις συζητήσεις για πρόωρες εκλογές, κομματικές συνεργασίες και άλλα ευφάνταστα σενάρια. Για ένα καθαρό, ωστόσο, μάτι, απαλλαγμένο από τα ύποπτα και απατηλά πλέγματα που εξύφαναν η υποκριτική αντιπολίτευση και ο στείρος δογματισμός που τη συνοδεύει, τα πράγματα είναι συγκε­κρι­μένα.

Η αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία υπήρξε πάντοτε μια καταπληκτική εστία ζύμωσης, ένα πρόσφορο και γόνιμο έδαφος ανταλλαγής και συν­δυα­σμού απόψεων και ιδεών, και προσωπικά δεν βρίσκω κανένα λόγο να πάψει να είναι έτσι. Οι ιδεολογικές και πνευματικές ζυμώσεις που συντελούνται στο εσωτερικό της είναι συνάρτηση όχι μόνο της πυκνότητας του λαϊκού ερείσμα­τος  και  της πολυσυλλεκτικότητας του κόμματος, αλλά και του βαθιά δημο­κρα­­τικού πλαισίου λειτουργίας του, που θέσπισαν οι ιδρυτές του και επάξια συ­νε­­χίζει ο τωρινός πρωθυπουργός.

Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν επιθυμούμε τους βουλευτές μας, τους αντιπροσώπους της λαϊκής βούλησης, σιωπηλό κοπάδι αμνών. Αυτό δεν αρμό­ζει ούτε στις αρχές μας, ούτε στην ιστορία μας. Αν τώρα μερικές φορές συμβαίνει οι διαφωνίες να υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, αυτό είναι εν πολλοίς ανα­μενόμενο. Επ’ ουδενί όμως δεν συνιστά ούτε δείγμα ρήγματος στην παρά­ταξη, ακόμα δε περισσότερο δείγμα νοσηρότητας. Από την πλευρά μου θα χαρα­κτήριζα τις ευθαρσώς διατυπωνόμενες απόψεις δείγμα, ή μάλλον καλύ­τε­ρα απόδειξη, πολιτικής υγείας και δημοκρατικής λειτουργίας των κομματικών θεσμώνž με την αναγκαία, ωστόσο, και απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι εκπε­φρα­σμένες απόψεις θα διατυπώνονται πάντοτε σύννομα και πολιτισμένα και με γνώμονα μόνο το λαϊκό συμφέρον.

Όπως και να έχει η ελευθερία του πνεύματος, δηλαδή το δικαίωμα να διατυπώνει κανείς ευθέως και ανοιχτά τις απόψεις του, σε κανένα άλλο κόμμα δεν είναι τόσο σεβαστή, όσο στη Νέα Δημοκρατία. Θεωρώ τεράστιας σημα­σίας τη δυνατότητα να μη θεωρείται τίποτα δεδομένο και να τίθενται ανά πάσα στιγμή όλα επί τάπητος, πράγμα που είναι και το πιο δύσκολο στα απο­κρυ­σταλλωμένα από ιδεολογικής απόψεως κόμματα της αντιπολιτεύσεως. Η Νέα Δημοκρατία, όμως, αφουγκράζεται τους ανθρώπους και τους καιρούς και έχει μάθει να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται. Κι αυτό με κάνει περήφανο που είμαι μέλος αυτής της προσπάθειας και δυναμικής. Και αν κάποιοι μίλησαν για παραταξιακό ρήγμα διογκώνοντας φήμες και παρερμηνεύοντας λεγόμενα, θα διαψευστούν από τα ίδια τα πράγματα. Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει μέχρι τέλους το έργο που της ανέθεσε ο ελληνικός λαός…

Νίκος  Καντερές

Βουλευτής  Ν.Δ. – Μετεωρολόγος

Μέλος Ειδικής Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>